Înapoi la Curs

Ghidul Medtinker

0% Complet
0/0 Pași
 1. 0. Introducere
  1 Lecție
 2. I. Introspecție
  1. Mindset
  4 Lecții
 3. 2. Stil de Viață
  5 Lecții
 4. 3. Meditație
  5 Lecții
 5. II. Inspecție
  1. Cum Să Înveți (Part I)
  5 Lecții
 6. 2. Cum Să Înveți (Part II)
  5 Lecții
 7. 3. Noi Orizonturi
  5 Lecții
 8. III. Extrospecție
  1. Interacțiunea cu Colegii
  5 Lecții
 9. 2. Interacțiunea cu Pacienții
  5 Lecții
 10. 3. Cercul Tău de Contacte
  5 Lecții
Modul 1, Lecție 1

1.1.1 Să Facem Cunoștință – Cu Tine

Progres Modul
0% Complet

We are unknown to ourselves - and with good reason. We have never sought ourselves - how could it happen that we should ever find ourselves?

Friedrich Nietzsche

Obiective:

 • Să înțelegi mai bine motivele pentru care vrei să treci prin acest curs.
 • Să înțelegi structura cursului și cum poți beneficia maximal după urma sa.

„Ce înseamnă un mentorat sau mentorship? Mai ales unul în domeniul medical?”

Probabil acestea au fost primele lucruri pe care l-ai gândit când ai auzit de cursul nostru.

„Nu e o chestie de dezvoltare personală? Ce treabă are cu medicina?” probabil ai continuat.

Dacă acesta ar fi orice alt curs, șablonul de marketing m-ar obliga acum să-ți las o remarcă ușor amuzantă dar retorică prin care să-ți păstrez atenția și să te motivez să citești mai departe. Dar nu voi face asta. Chiar din contră, nu-ți voi răspunde la întrebare „ce este un mentorat”.

Nu voi face asta fiindcă nu pot.

Mi-ar fi imposibil să-ți răspund doar în câteva fraze la ceva atât de important. Singurul moment în care vei căpăta cu adevărat claritate este în ultima lecție din ultima săptămână. Întrebarea ta este excelentă și te felicit pentru curiozitate dar întrebarea ta este Mentoratul Medtinker în sine.

Ceea ce voi face însă este o rocadă – îți voi schimba întrebarea cu alta.

Sper că încă mă urmărești. Nu-mi spune că trebuia de fapt să folosesc șablonul de marketing, nu?

Bun, perfect. Întrebarea pe care vreau să ți-o pui este „ce fel de persoană trebuie să fiu să profit de pe urma acestui curs?” În mod evident nu-mi poți răspunde, cel puțin nu live, așa că voi face eu asta. Îți voi spune ce fel de persoană cred că ești și de ce ar trebui să încerci acest curs.

Asta va fi prima partea a lecției introductive de azi. Iar în cea de-a doua, îți voi prezenta „the nuts and bolts” – cum este structurat cursul și cum te poți aplica pe el în așa fel încât să profiți maximal.

Sună bine, nu? Hai să ne punem pe treabă.

Cine ești tu?

Mentoratul Medtinker este un curs pentru studenții de la facultăți medicale și pentru medicii rezidenți, specialiști, pentru farmaciști, pentru psihologi. A fost creat fiindcă noi nu am știut de lucrurile din acest curs când a trebuit.

Prima mea suspiciune este că și tu ești o astfel de persoană – una care vrea să afle, să cunoască, să crească dar care simte că este… cumva pe dinafară. Cumva îți tot scapă ceva.

Ai planuri mari, pe care vrei să le duci la capăt dar parcă tot timpul apare ceva. Vrei să fii motivat(ă), vrei să înveți și să iei note mari dar parcă nu e suficient doar să vrei. Încerci să te trezești dimineața plin(ă) de energie să dai 110% pentru tine și pentru cariera ta dar te simți ușor debusolat(ă).

Ai un puzzle complex în fața ta. Dar îți vom arăta toate uneltele de care vei avea nevoie să-l rezolvi până la capăt.

Știm cum e. Am fost și noi acolo – am trecut prin facultate iar foarte curând vom putea spune că am trecut și prin rezidențiat. Știm cât de mare este responsabilitatea, cât de lungi sunt orele de muncă și de învățat, cât de mare este stresul.

Dar soluții există. Poți să devii un medic mai competent, un prieten mai bun, o persoană mai complexă.

Și din fericirea asta nu trebuie să fie o luptă imensă. Poți deveni toate acestea cu ajutorul a mici modificări de 1% în fiecare zi. Cu alte cuvinte să tinker-ești sau să ai câștiguri marginale zilnice așa cum ne referim în literatură psihologică de specialitate.

A doua mea suspiciune este că ești și o astfel de persoană – dornică de îmbunătățiri dar nu cu foarte mult timp la îndemână.

Tocmai din acest motiv Mentoratul Medtinker a fost construit din start să fie compatibil cu orarul celei mai ocupate persoane imaginabil. Vorbim serios, lecțiile durează în medie ~12 minute și le poți citi sau le poți asculta ca un podcast sau audiobook.

Și deși sunt scurte sunt extrem de concentrate. Nu a fost o tehnică de marketing când ți-am spus că „include tot ceea ce am fi vrut să știm când eram în locul tău”. Chiar așa este.

În primul modul, vei deprinde tehnici esențiale de introspecție – cum să stabilești obiective, cum să te motivezi, cum să-ți setezi un program de somn și sport corespunzător și nu numai.

Al doilea modul este despre inspecție – despre relația ta cu munca ta intelectuală. Vei învăța cum să înveți mai bine și cu rezultate de durată, cum să-ți deschizi orizonturile profesionale și în afara medicinii.

Iar în ultimul modul, cel de extrospecție (nu, nu are legături cu extratereștrii… din păcate) înveți despre relațiile interumane atât profesionale (colegii tăi de muncă și pacienții) dar și personale (cercul tău propriu de contacte).

Ultima mea suspiciune este că ești o persoană ce vede în primul rând importanța acestor lucruri. Dacă nu ești foarte sigur(ă), fii fără griji în fiecare lecție punem întrebarea „de ce?”

Acestea fiind zise, eu sunt Alin îmi pare bine să te cunosc. Împreună cu Corina, pe care o vei întâlni în curând, vom fi mentorii tăi pentru următoarele 9 săptămâni.

Dar înainte să încheiei azi, vreau să-ți arăt un pic cum sunt structurate lecțiile noastre și cum te poți aplica să profiți maximal de pe urma lor. Acum vine partea cea mai importantă.

 

Un curs de mentorat altfel

În afară de structura audio și text de care ai aflat, toate lecțiile mai au câteva lucruri în comun.

Concept Cheie

1. Toate conțin concepte cheie.

Un concept cheie este practic asta – chenarul acela portocaliu din jurul textului. Ele reprezintă cele mai importante informații dintr-o lecție. Ți le-am evidențiat ca tu să te focalizezi în momentul potrivit. În varianta audio, vei auzi un zgomot când apare un concept cheie.

2. Toate au obiective de instructaj.

Noi suntem fermi încrezători în educația bazată pe obiective. Nu vom intra în detaliu de ce și cum dar toate lecțiile încep cu 1 până la 3 obiective de instructaj. Ele reprezintă cu ce ar trebui să rămâi după o lecție.

3. Toate au task-uri pentru tine.

Pentru a stăpâni trebuie să și exersezi, să faci. Toate lecțiile au cel puțin un task. Nu sunt obligatorii dar sunt importante. Iar ele sunt de 3 feluri:

Task Mintal

Când te vom ruga să stai câteva momente cu gândurile tale și să procesezi o problemă pe care ți-o propunem.

Task Social

Când te vom ruga să faci ceva legat de componenta socială a platformei Medtinker. Vor apărea mai ales în Modulul III. Extrospecție.

Task de Creare

Când te rugăm să faci ceva propriu-zis precum să descarci o resursă din biblioteca Medtinker și să te folosești într-un anumit fel de ea.

4. Majoritatea au resurse auxiliare din bibliotecă.

Că tot veni vorba, cursul se folosește de 13 resurse din Biblioteca de Resurse Medtinker. Ele sunt gratuite tuturor dar au instrucțiuni minime. Le poți descărca și chiar primești Gears făcând asta dar doar în cadrul cursului vei învăța cum să le folosești cu adevărat.

5. Toate au întrebări ajutătoare.

Recuperarea activă (despre care vei afla în cele două unități dedicate studiului) este un element cheie al procesului de învățare. Nu este un curs în care uiți tot ce ai învățat la 2 zile după ce ai terminat.

Toate lecțiile au întrebări ajutătoare, cu răspunsuri libere. Ele sunt obligatorii să poți trece mai departe la următoare lecție dar fii fără griji, nu există note. Deasemenea nu există răspunsuri corecte sau greșite. Tu vei recupera activ ceea ce ai învățat iar noi ne vom folosi de ceea ce ne transmiți drept feedback pentru curs.

Ok, pentru moment zic că este suficient.

Trebuie doar să mai știi că desfășurăm Mentoratul Medtinker doar de câteva ori pe an iar numărul de locuri este limitat. Dacă acum este o perioadă de înscrieri, nu mai rămâne decât să adaugi cursul în coș.

Mentoratul Medtinker a fost creat să-ți fie un companion de nădejde indiferent de cum arătă activitatea ta de zi cu zi.

După ce-l vei achita, vei primii prima următoarea lecție instant.

Dacă însă nu este o perioadă de înscrieri, abonează-te la newsletter să fii pe lista de așteptare.

Îți mulțumesc pentru timpul și atenția ta și sper să ne revedem în prima lecție oficială –  🔗 1.1.2 Obiective în care vei afla cum să ridici „ținta”. De abia după aceea trebuie să-ți pui problema cum ții arcul corect, din ce lemn sunt făcut săgețile și așa mai departe.

Nu uita să completezi Quiz-ul de azi și ne auzim data viitoare!

Toate lecțiile noastre au referințe, pe care le găsești în această secțiune. De data aceasta nu am avut ce studii, tratate sau orice altceva să referim dar trebuie să te recompensăm că ai fost curioasă/curios și ai apăsat.

Dacă apeși pe următorul link și ești logat(ă) în cont, vei căpăta…

+5 Gears!

Email

Te-ai trecut pe lista de așteptare!

Vei primi periodic informații despre Mentoratul Medtinker și platformă.
Nu-ți trimitem spam, nu te îngrijora.

Între timp, dacă nu ai făcut-o deja, fă-ți un cont să te alături colegilor tăi!