4. Toracele

Durată lecție: ~4 minute

Inspecție

Pe departe cele mai importante două organe pe care va trebui să le evaluezi în cadrul acestui segment sunt cordul (SCV) și plămânii (PUL). Nu uita întotdeauna să dezbraci pacientul să poți evalua corect tegumentele, țesutul subcutan precum și modificările osteo-articulare.

Poți întreba în paralel: dacă pacientul prezintă durere sau disconfort la nivelul coloanei (ORT)(SNC), dacă resimte probleme respiratorii și cum le descrie (PUL), dacă resimte bătăi neregulate ale inimii (SCV).

Tehnici de utilizat

Inspecție

Inspecția te ajută să evaluezi modificări de statică ale coloanei (ORT)(SNC), tegumentele (HEM), modificări ale pilozității (END) dar și frecvența și amplitudinea mișcările respiratorii (PUL).

Palpare/Manevre Kinetice

Prin palpare/manevre kinetice poți evalua gradul de transmisie a vibrațiilor vocale, mișcările de expansiune superioare și inferioare ale plămânului (PUL), șocul apexian al cordului (SCV), ganglionii limfatici axilari și cervicali (HEM) și glanda mamară (END).

Percuție

Percuția are aplicații selective la acest nivel. Prin intermediul ei poți determina aria matității cardiace (SCV) și sonoritatea câmpurilor pulmonare (PUL).

Auscultație

În final auscultația, așa cum te-ai aștepta, este esențială și cea mai importantă tehnică la acest nivel. Prin intermediul ei evaluezi frecvența și amplitudinea zgomotelor cardiace și existența suflurilor (SCV) iar pe partea pulmonară investighezi murmurul vezicular și existența ralurilor/zgomotele supradaăugate (PUL).

Segmente anatomice importante

Coloana vertebrală:

morfologia și mobilitatea coloanei vertebrale (REU)(END)(NEU)

Cutia toracică:

morfologia cutiei toracice (PUL), culoarea și morfologia tegumentelor și a glandei mamare (HEM)(END)(GAS), morfologia ganglionilor limfatici toracali (HEM)

Plămânii & inima:

mișcările respiratorii, raluri sau sufluri, vibrațiile vocale (PUL), aria matității cardiace, frecvența cardiacă, sufluri sau zgomotele supraadăugate (SCV)

Modificări/Manevre importante din examenul obiectiv

Palparea ganglionilori limfatici supraclaviculari

Pentru diagnosticul: patologii neoplazice

Ganglionii supraclaviculari sunt probabili cea mai importantă grupă de evaluat pentru suspiciunea unei neoplazii non-hematologice. Pentru limfadenopatiile supraclaviculare drepte, cele mai comune tipuri de neoplazii au fost cele pulmonare, mamare și esofagiene iar pentru cele stângi, cele mai comune au fost cele pulmonare, mamare, gastrice dar și considerabil mai multe tipuri (supra- și infradiafragmatice) decât cele drepte.

Sn: 8-61%

Sp: 84-98%

Rp+: 3.2 (+25%)

Rp-: 0.8 (-10%)

Utilizarea musculaturii accesorii

Pentru diagnosticul: patologie pulmonară obstructivă (PUL)

Diafragmul este singurul mușchi utilizat în mod fiziologic pentru respir. Utilizarea oricărei alte grupe musculare este sugestivă pentru o patologie pulmonară obstructivă, în mod special dacă sunt implicați mușchii scaleni și sternocleidomastoidieni.

Sn: 39%

Sp: 88%

Rp+: 3.3 (+25%)

Rp-: fără

Expansiunea asimetrică a peretelui toracic în cazul pacienților cu febră și frison

Pentru diagnosticul: pneumonie (PUL)

Această modificare este patognomonică pentru o pneumonie atunci când este prezentă. Cu toate acestea, sensibilitatea sa este extrem de mică și prin extensie pot exista pacienți cu această patologie fără modificarea prezentă.

Sn: 5%

Sp: 100%

Rp+: 44.1 (100%)

Rp-: fără

Percuție mată a ariilor de proiecție pulmonară în cazul pacienților cu acuze respiratorii

Pentru diagnosticul: revărsatului pleural (PUL)

Deși percuția este una din cele mai puțin utilizate tehnici de diagnostic, poate fi importantă în anumite situații. O arie de matitate la percuția pulmonară este înalt sugestivă pentru un revărsat pleural iar absența sa scade semnificativ probabilitatea.

Sn: 89%

Sp: 81%

Rp+: 4.8 (+30%)

Rp-: 0.1 (-45%)

Hipersonoritate la percuția ariilor de proiecție pulmonară

Pentru diagnosticul: patologie pulmonară obstructivă (PUL)

Similar, o arie de hipersonoritate la percuție este specifică pentru BPOC și crește semnificativ probabilitatea. Cu toate acestea, doar o treime din pacienți au această modificare.

Sn: 21-33%

Sp: 94-98%

Rp+: 7.3 (+40%)

Rp-: 0.8 (-10%)

Palparea & inspecția tiroidei

Pentru diagnosticul: gușă (goiter) (END)

Volumul tiroidian detectabil ecografic de peste ~20 ml (18 ml pentru femei, 25 ml pentru bărbați) este considerat anormal. Deși nu la fel de exact, palparea poate estima volumul înmulțind fiecare dimensiune a fiecărui lob (lungime * lățime * adâncime * 2). O tiroidă mărită la palpare și la inspecție când gâtul este în poziție normală este înalt sugestivă pentru gușă.

Sn: 43-82%

Sp: 88-100%

Rp+: 26.3 (100%)

Rp-: fără

Referințe

1. Ion Bruckner. (2021). Semiologie Medicală și Diagnostic Diferențial. Editura Medicală. ISBN: 9733904929;

2. Nicholas Talley, Simon O’Conner. (2018). Clinical Examination, A Systemic Guide To The Physical Diagnosis, 8th Ed.. Elsevier. ISBN: 9780729542869.

3. Steven McGee. (2018). Evidence Based Physical Diagnosis, 4th Ed. Elsevier. ISBN: 9780323392761.

Urmează

Nu te da bătut(ă), te apropii de jumătate.

3. Extremitatea cefalică

4. Toracele

5. Abdomenul și pelvisul

5. Abdomenul și pelvisul

Următoarea lecție este un 2-în-1 pentru o serie de organe grupate…

Inspecție

Item added to cart.
0 items - 0,00 lei